Skip to main content
Τρεις μετρητές σακχάρου αίματος OneTouch

Τι είναι ο διαβήτης;

Τι είναι ο διαβήτης;

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που εμφανίζεται όταν το σώμα δεν μπορεί να παράξει επαρκή ποσότητα ινσουλίνης ή δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας και είναι απαραίτητη για τη μεταφορά της γλυκόζης (σάκχαρο) από το αίμα στο εσωτερικό των κυττάρων του σώματος, όπου χρησιμοποιείται για ενέργεια. Όταν η ινσουλίνη λείπει ή δεν λειτουργεί σωστά, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα αυξάνονται. Η διάγνωση του διαβήτη γίνεται με εξετάσεις αίματος που δείχνουν τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Με την πάροδο του χρόνου, τα υψηλά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα (φαινόμενο που ονομάζεται υπεργλυκαιμία) μπορούν να προκαλέσουν βλάβη σε πολλούς ιστούς του σώματος, οδηγώντας σε εκφυλιστικές και επικίνδυνες για τη ζωή επιπλοκές.

Διαβήτης τύπου 12

Στον διαβήτη τύπου 1, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας. Ως εκ τούτου, το σώμα δεν μπορεί πλέον να παράξει την απαραίτητη ινσουλίνη. Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό δεν είναι πλήρως γνωστοί ή κατανοητοί. Η νόσος μπορεί να προσβάλει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, αλλά συνήθως εμφανίζεται σε παιδιά ή νεαρούς ενήλικες.

Τα άτομα με αυτό το είδος διαβήτη χρειάζονται καθημερινά ινσουλίνη για να ελέγξουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους. Χωρίς ινσουλίνη, ένα άτομο με διαβήτη τύπου 1 μπορεί να εμφανίσει γρήγορα μια επικίνδυνη για τη ζωή κατάσταση, γνωστή ως διαβητική κετοξέωση, και ενδέχεται να μην επιβιώσει εάν αυτή δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και σωστά. Ωστόσο, με την καθημερινή αγωγή με ινσουλίνη, την τακτική παρακολούθηση του σακχάρου στο αίμα, την υγιεινή διατροφή και την τήρηση υγιεινού τρόπου ζωής, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική, υγιή ζωή.

Διαβήτης τύπου 22

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι ο συχνότερος τύπος διαβήτη. Εμφανίζεται συνήθως στους ενήλικες, αλλά πλέον εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στα παιδιά και τους εφήβους. Στον διαβήτη τύπου 2, το σώμα μπορεί να παράξει ινσουλίνη, αλλά παρουσιάζει αντίσταση σε αυτή, με αποτέλεσμα η ινσουλίνη να μην μπορεί πλέον να λειτουργήσει σωστά. Με την πάροδο του χρόνου, τα επίπεδα της ινσουλίνης ενδέχεται να πέσουν τόσο χαμηλά, ώστε να μην είναι πλέον αποτελεσματικά. Τόσο η αντίσταση στην ινσουλίνη, όσο και τα χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης οδηγούν σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα στον διαβήτη τύπου 2.

Σε αντίθεση με τα άτομα με διαβήτη τύπου 1, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 ενδέχεται να μην χρειάζονται καθημερινή αγωγή με ινσουλίνη για να επιβιώσουν. Η βασική θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2 περιλαμβάνει την υιοθέτηση ενός υγιεινού προγράμματος διατροφής, την αυξημένη σωματική δραστηριότητα, τη διαχείριση του σωματικού βάρους και τη λήψη αντιδιαβητικών φαρμάκων, εφόσον απαιτείται. Για τον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, διατίθενται πολλά χάπια ή δισκία, καθώς και ενέσιμες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης, εφόσον χρειάζεται, για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Προδιαβήτης

Μερικές φορές, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα είναι υψηλότερα από το φυσιολογικό, αλλά δεν είναι αρκετά υψηλά ώστε να πληρούν το επίπεδο για τη διάγνωση διαβήτη. Αυτό ονομάζεται προδιαβήτης και ενέχει υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων.2

Εάν σας έχουν πει ότι διατρέχετε κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη ή έχετε προδιαβήτη, πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορείτε να κάνετε κάτι για να προλάβετε ή να καθυστερήσετε την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2. Μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας που μπορείτε να κάνετε σήμερα μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε ή να καθυστερήσετε την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 και άλλων επιπλοκών στην υγεία σας που μπορεί να προκύψουν, όπως καρδιακές παθήσεις. Πότε δεν είναι πολύ αργά για να ξεκινήσετε.

Εάν ο γιατρός σας σάς έχει πει ότι έχετε προδιαβήτη, φροντίστε να εξετάζεστε για διαβήτη ετησίως.3 Επίσης, ακολουθείτε τις συνιστώμενες οδηγίες για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. Αυτές περιλαμβάνουν την απώλεια βάρους, εάν χρειάζεται, την άσκηση και την υγιεινή διατροφή.

Διαβήτης κύησης2

Ο διαβήτης κύησης είναι ένας τύπος διαβήτη ή υψηλού σακχάρου στο αίμα που εντοπίζεται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του δεύτερου ή του τρίτου τριμήνου της κύησης. Δεν αφορά προϋπάρχοντα διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2. Εάν σας έχουν πει ότι έχετε διαβήτη κύησης, δεν είστε η μόνη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαβήτη (International Diabetes Federation - IDF) το 2017, 1 στις 7 γεννήσεις παγκοσμίως συνδέθηκε με διαβήτη κύησης. *

Με την παρακολούθηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και την προσεκτική τήρηση του προγράμματος αντιμετώπισης που έχει καταρτίσει ο γιατρός σας, εσείς και το μωρό σας θα παραμείνετε ασφαλείς από τις επιπλοκές που σχετίζονται με τον διαβήτη κύησης. Τα καλά νέα είναι ότι ο διαβήτης κύησης τείνει να υποχωρεί μετά τον τοκετό. Ωστόσο, εφόσον είχατε εμφανίσει διαβήτη κύησης, διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο επανεμφάνισής του σε μελλοντική εγκυμοσύνη. Επίσης, έχετε μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσετε διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή σας.

2 IDF Diabetes Atlas (8th Ed.) (2017). International Diabetes Federation: Brussels, Belgium. Ηλεκτρονική πρόσβαση στις 5 Μαΐου 2018 στο http://diabetesatlas.org/IDF_Diabetes_Atlas_8e_interactive_EN/

3 American Diabetes Association. (ADA) Standards of Medical Care in Diabetes–2018. Diabetes Care 2018; 41, Suppl. 1. Ηλεκτρονική πρόσβαση στις 6 Μαΐου 2018 στο http://care.diabetesjournals.org/content/diacare/suppl/2017/12/08/41.Supplement_1.DC1/DC_41_S1_Combined.pdf

* International Diabetes federation. (IDF) IDF ‐ Gestational Diabetes. Ηλεκτρονική πρόσβαση στις 22 Απριλίου 2018 στο https://www.idf.org/news/2:world‐diabetes‐day‐2017‐to‐focus‐on‐women‐and‐diabetes.html

GR/LFS/0918/SJ02