Skip to main content
Τρεις μετρητές σακχάρου αίματος OneTouch

Διαβήτης κύησης

Διαβήτης κύησης2

Τι προκαλεί τον διαβήτη κύησης;

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν τι ακριβώς προκαλεί τον διαβήτη κύησης, αλλά έχουν ορισμένες ενδείξεις.

Ο πλακούντας υποστηρίζει και τρέφει το μωρό σας καθώς αυτό μεγαλώνει. Οι ορμόνες του πλακούντα βοηθούν το μωρό να αναπτυχθεί. Ωστόσο, αυτές οι ορμόνες αναστέλλουν επίσης τη δράση της ινσουλίνης, καθιστώντας την λιγότερο αποτελεσματική. Ο διαβήτης κύησης ξεκινά όταν ο οργανισμός σας δεν είναι πλέον σε θέση να παράξει και να χρησιμοποιήσει όλη την ινσουλίνη που χρειάζεται για την κύηση, με αποτέλεσμα υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, εφόσον δεν τεθεί υπό έλεγχο.

Ορισμένες γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης. Στα χαρακτηριστικά τους περιλαμβάνονται τα εξής:

 • υπερβολικό βάρος πριν από την εγκυμοσύνη
 • υπερβολική αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης (μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη αύξηση βάρους)
 • ηλικία άνω των 25 ετών
 • ιστορικό διαβήτη κύησης
 • οικογενειακό ιστορικό διαβήτη
 • αφροαμερικανική, ασιατική, λατινοαμερικανική ή ινδιάνικη καταγωγή

Πώς γίνεται η διάγνωση του διαβήτη κύησης;

Οι περισσότερες γυναίκες που λαμβάνουν καλή προγεννητική φροντίδα συνήθως εξετάζονται τακτικά για διαβήτη κύησης μεταξύ της 24ης και της 28ης εβδομάδας της κύησης. Εάν ανήκετε στην ομάδα υψηλού κινδύνου εμφάνισης διαβήτη κύησης, ο γιατρός σας μπορεί να σας εξετάσει νωρίτερα και/ή συχνότερα από μία φορά κατά τη διάρκεια της κύησής σας.

Για την εξέταση του διαβήτη κύησης θα πρέπει να καταναλώσετε ένα γλυκό ρόφημα που θα σας δώσει ο γιατρός σας και να υποβληθείτε σε εξέταση αίματος πριν και μετά από την κατανάλωση του ροφήματος. Εάν τα αποτελέσματα δείξουν ότι τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας είναι υψηλότερα από τα συνιστώμενα όρια στους καθορισμένους χρόνους, επιβεβαιώνεται η διάγνωση του διαβήτη κύησης. Ο γιατρός σας θα σας μιλήσει σχετικά με ένα πλάνο αντιμετώπισης για τον διαβήτη κύησης.

Γιατί είναι σημαντική η αντιμετώπιση του διαβήτη κύησης;

Ως μητέρα, το ένστικτό σας σάς οδηγεί να προστατέψετε το παιδί σας. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε τον διαβήτη κύησης μόλις διαγνωστεί, προς όφελος της δικής σας υγείας αλλά και του μωρού σας. Εάν δεν αντιμετωπιστεί ο διαβήτης κύησης, ενδέχεται να προκύψουν προβλήματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξής:

 • Αυξημένες πιθανότητες γέννησης μωρού με βάρος άνω των 4 κιλών, μια κατάσταση που ονομάζεται μακροσωμία. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες
  • δυσκολίας και τραυματισμού κατά τη διάρκεια του κολπικού τοκετού και
  • καισαρικής τομής (ΚΤ).
 • Αυξημένος κίνδυνος πρόωρου τοκετού και αναπνευστικών προβλημάτων (αναπνευστική δυσχέρεια) για το μωρό σας
 • Αυξημένος κίνδυνος χαμηλών επιπέδων σακχάρου (υπογλυκαιμία) στο μωρό σας αμέσως μετά από τον τοκετό
 • Αυξημένος κίνδυνος προεκλαμψίας για εσάς (υψηλή αρτηριακή πίεση και προβλήματα στο ήπαρ ή στα νεφρά)

Εάν ακολουθήσετε το πλάνο αντιμετώπισης του γιατρού σας και διαχειριστείτε προσεκτικά τον διαβήτη κύησης, ο κίνδυνος εμφάνισης αυτών των επιπλοκών μπορεί να μειωθεί σημαντικά.

Τι μπορείτε να περιμένετε όταν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη κύησης;

Εάν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη κύησης,

 • Ο γιατρός σας θα σας συστήσει μια υγιεινή διατροφή με ελεγχόμενους υδατάνθρακες και άσκηση. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτά τα βήματα θα είναι αρκετά για τη διαχείριση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα σας για το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης σας.
 • Ενδεχομένως να χρειαστεί να συνεργαστείτε με κάποιον διατροφολόγο για να δημιουργήσετε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής. Ο διατροφολόγος μπορεί να σας μάθει πώς να ελέγχετε την ποσότητα και τον τύπο των υδατανθράκων που καταναλώνετε, ώστε να ελέγχετε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας, καλύπτοντας ταυτόχρονα τις ανάγκες της κύησής σας. Επίσης, μπορεί να σας ζητηθεί να κρατάτε ένα ημερολόγιο διατροφής και να παρακολουθείτε το βάρος σας.
 • Ίσως χρειαστεί να ελέγχετε το σάκχαρο στο αίμα σας καθημερινά στο σπίτι, χρησιμοποιώντας έναν μετρητή σακχάρου αίματος. Ζητήστε από τον γιατρό σας να σας συστήσει τον κατάλληλο μετρητή σακχάρου. Η εξέταση και η παρακολούθηση του σακχάρου στο αίμα σας θα βοηθήσει εσάς και τους επαγγελματίες υγείας που σας παρακολουθούν να διαχειριστείτε τον διαβήτη κύησης.
 • Είναι συνηθισμένο να πρέπει να ελέγχετε το σάκχαρό σας 4 ή περισσότερες φορές την ημέρα, συνήθως όταν είστε νηστική και, στη συνέχεια, 1 με 2 ώρες μετά από τα γεύματα. Ο γιατρός ή ο επαγγελματίας υγείας που σας παρακολουθεί θα σας ενημερώσει σχετικά με το πόσο συχνά θα πρέπει να κάνετε την εξέταση και με το εύρος των τιμών του σακχάρου αίματος που πρέπει να επιτύχετε. Μην ξεχνάτε να κρατάτε αρχείο με τις μετρήσεις του σακχάρου στο αίμα σας, συμπεριλαμβάνοντας την ώρα της μέτρησης, το αποτέλεσμά σας, εάν ήταν πριν ή μετά από γεύμα και πόση ώρα μετά από το γεύμα.
 • Η ήπια άσκηση κατά τη διάρκεια της κύησης θα βοηθήσει το σώμα σας να κάνει καλύτερη χρήση της ινσουλίνης του και να ελέγξει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας. Οι τύποι άσκησης που μπορούν να κάνουν με ασφάλεια οι έγκυες είναι γρήγορο περπάτημα και κολύμβηση. Συμβουλευτείτε τους επαγγελματίες υγείας σας για να λάβετε οδηγίες σχετικά με την ασφαλή άσκηση κατά τη διάρκεια της κύησης.

Στις επισκέψεις στον γυναικολόγο σας, μπορεί να ελέγχονται η αρτηριακή πίεση και τα ούρα σας. Επίσης, θα συζητάτε με τον γιατρό σας τα αποτελέσματα των μετρήσεων του σακχάρου, καθώς και τι τροφές καταναλώσατε, πόσο ασκηθήκατε και πόσο βάρος πήρατε. Επιπλέον, θα παρακολουθείται στενά η ανάπτυξη του μωρού σας. Όλα αυτά θα βοηθήσουν να προσδιοριστεί εάν το πλάνο αντιμετώπισης του διαβήτη κύησης λειτουργεί και εάν χρειάζονται αλλαγές.

Εάν η αλλαγή στο πρόγραμμα διατροφής σας και η προσθήκη άσκησης δεν διατηρούν υπό έλεγχο τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει αντιδιαβητικά φάρμακα, όπως χάπια ή ινσουλίνη, για την υπόλοιπη κύησή σας.

Λήψη φάρμακων (δισκία/χάπια, ινσουλίνη)

Εάν ο γιατρός σάς χορηγήσει χάπια ή ινσουλίνη, μη θεωρήσετε ότι αποτύχατε στη διαχείριση του διαβήτη κύησης. Σε μερικές περιπτώσεις, ο οργανισμός σας μπορεί απλώς να μην έχει τη δυνατότητα παραγωγής ινσουλίνης από μόνος του για να διαχειριστεί τις ανάγκες του καθώς το μωρό μεγαλώνει. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις συστάσεις του γιατρού σας για να προστατέψετε τον εαυτό και το μωρό σας. Αφού γεννήσετε, είναι πιθανό να μη χρειάζεται να λαμβάνετε πλέον τη φαρμακευτική αγωγή για τον διαβήτη.

Εάν ο γιατρός σάς συνταγογραφήσει ινσουλίνη για τον διαβήτη κύησης, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να την παίρνετε μέσω ένεσης ή άλλης συσκευής, όπως η αντλία ινσουλίνης. Ένα μέλος της οικογένειάς σας μπορεί να μάθει πώς να το κάνει αυτό μαζί σας και να σας βοηθά να λαμβάνετε την ινσουλίνη όπως σας έχει συνταγογραφηθεί. Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα, οι μικρές, λεπτές βελόνες που χρησιμοποιούνται για τη λήψη ινσουλίνης κάνουν τις ενέσεις σχεδόν ανώδυνες. Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει σχετικά με το πότε να λαμβάνετε την ινσουλίνη σας και την ποσότητα που θα λαμβάνετε κάθε φορά, ενώ μπορεί να κάνει αλλαγές στη δόση κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης κύησής σας.

 

2 IDF Diabetes Atlas (8th Ed.) (2017). International Diabetes Federation: Brussels, Belgium. Ηλεκτρονική πρόσβαση στις 5 Μαΐου 2018 στο http://diabetesatlas.org/IDF_Diabetes_Atlas_8e_interactive_EN/

GR/LFS/0918/SJ02