Skip to main content
Τρεις μετρητές σακχάρου αίματος OneTouch

Τι είναι ο διαβήτης κύησης;

Τι είναι ο διαβήτης κύησης;

Ο διαβήτης κύησης είναι ένας τύπος διαβήτη ή υψηλού σακχάρου στο αίμα που εντοπίζεται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν διαγνωστήκατε με διαβήτη κύησης, δεν είστε η μόνη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF), το 2015, 1 στις 7 γεννήσεις παγκοσμίως συνδέεται με διαβήτη κύησης*. Αυτό τον καθιστά ένα από τα συχνότερα προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μπορεί να νιώθετε αγχωμένη, φοβισμένη ή ακόμα και θυμωμένη σχετικά με τη διάγνωση που έγινε. Είναι λογικό να αισθάνεστε έτσι. Αλλά στην πραγματικότητα, όλες οι γυναίκες, ανεξαρτήτως υποβάθρου, διατροφικής συνήθειας και επιπέδου σωματικής άσκησης, μπορούν να εμφανίσουν διαβήτη κύησης. Να θυμάστε ότι δεν ευθύνεστε εσείς για τη διάγνωση. Ακολουθώντας το πρόγραμμα αντιμετώπισης που έχει καταρτίσει ο γιατρός σας, εσείς και το μωρό σας θα παραμείνετε ασφαλείς.

Ένα ακόμα καλό νέο είναι ότι οι περισσότερες γυναίκες με διαβήτη κύησης δεν εξακολουθούν να έχουν διαβήτη μετά τη γέννηση του μωρού τους. Ο διαβήτης κύησης συνήθως υποχωρεί μετά τη γέννηση του μωρού. Ωστόσο, εφόσον είχατε εμφανίσει διαβήτη κύησης, διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο επανεμφάνισής του σε μελλοντική εγκυμοσύνη: σύμφωνα με μελέτες, σχεδόν 1 στις 3 γυναίκες που είχαν διαβήτη κύησης εμφανίζουν ξανά σε μελλοντικές εγκυμοσύνες. Επίσης διατρέχετε τον κίνδυνο να εμφανίσετε διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή σας.

Τι προκαλεί τον διαβήτη κύησης;

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν τι ακριβώς προκαλεί τον διαβήτη κύησης, αλλά έχουν ορισμένες ενδείξεις.

Ο πλακούντας σας υποστηρίζει και τρέφει το μωρό σας καθώς αυτό μεγαλώνει. Οι ορμόνες του πλακούντα βοηθούν το μωρό να αναπτυχθεί. Αλλά αυτές οι ορμόνες εμποδίζουν επίσης τη δράση της ινσουλίνης σας, καθιστώντας τη λιγότερο αποτελεσματική. Ο διαβήτης κύησης εμφανίζεται όταν το σώμα σας δεν μπορεί να παράξει και να χρησιμοποιήσει όλη την ποσότητα ινσουλίνης που είναι απαραίτητη για την εγκυμοσύνη, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αν δεν τεθούν υπό έλεγχο.

Ορισμένες γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης:

 • Αν είναι υπέρβαρες πριν την εγκυμοσύνη
 • Αν είναι άνω των 25 ετών
 • Αν είχαν εμφανίσει διαβήτη κύησης σε προηγούμενη εγκυμοσύνη
 • Αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό διαβήτη
 • Αν είναι αφροαμερικανικής, ασιατικής, λατινοαμερικανικής ή ινδιάνικης καταγωγής

Πώς γίνεται η διάγνωση του διαβήτη κύησης;

Οι περισσότερες γυναίκες που λαμβάνουν καλή προγεννητική φροντίδα συνήθως εξετάζονται για διαβήτη κύησης μεταξύ της 24ης και της 28ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης. Αν ανήκετε στην ομάδα υψηλού κινδύνου εμφάνισης διαβήτη κύησης, ο γιατρός σας μπορεί να σας εξετάσει νωρίτερα και/ή συχνότερα από μία φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Για την εξέταση του διαβήτη κύησης θα πρέπει να πιείτε ένα διάλυμα γλυκόζης που θα σας δώσει ο γιατρός σας και να υποβληθείτε σε εξέταση αίματος μία ώρα αργότερα για να διαπιστωθεί πώς διαχειρίζεται το σώμα σας τη ζάχαρη. Αν το αποτέλεσμα δείξει ότι το σάκχαρο στο αίμα σας είναι ανεβασμένο, θα σας ζητηθεί να υποβληθείτε και σε δεύτερη εξέταση. Αυτό συνεπάγεται την κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας διαλύματος γλυκόζης κατόπιν ολονύκτιας νηστείας και την επανάληψη σειράς συμπληρωματικών εξετάσεων αίματος. Αν το σάκχαρο στο αίμα σας παραμένει ανεβασμένο και επιβεβαιώνει τη διάγνωση του διαβήτη κύησης, ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει σχετικά με το πλάνο αντιμετώπισής του.

Γιατί είναι σημαντική η αντιμετώπιση του διαβήτη κύησης;

Ως μητέρα, το ένστικτό σας σάς οδηγεί να προστατέψετε το παιδί σας. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε τον διαβήτη κύησης μόλις διαγνωστεί προς όφελος της δικής σας υγείας αλλά και του μωρού σας. Αν δεν αντιμετωπιστεί ο διαβήτης κύησης, μπορούν να προκύψουν τα εξής προβλήματα:

 • Αυξημένες πιθανότητες γέννησης μωρού με βάρος άνω των 4 κιλών, μια κατάσταση που ονομάζεται μακροσωμία. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες:
  • δυσκολίας και τραυματισμού κατά τη διάρκεια φυσιολογικού τοκετού, και
  • τις πιθανότητες καισαρικής τομής.
 • Αυξημένος κίνδυνος πρόωρου τοκετού και αναπνευστικών προβλημάτων (αναπνευστική δυσχέρεια) για το μωρό σας
 • Αυξημένος κίνδυνος χαμηλού σακχάρου (υπογλυκαιμία) στο μωρό σας αμέσως μετά τον τοκετό
 • Αυξημένος κίνδυνος προεκλαμψίας για εσάς (υψηλή αρτηριακή πίεση και προβλήματα στο ήπαρ ή στα νεφρά)

Αν ακολουθήσετε το πλάνο αντιμετώπισης του γιατρού σας και διαχειριστείτε τον διαβήτη κύησης προσεκτικά, ο κίνδυνος αυτών των επιπλοκών μπορεί να μειωθεί σημαντικά.

Πώς αντιμετωπίζεται ο διαβήτης κύησης;

Αν διαγνωστείτε με διαβήτη κύησης, μπορεί να εκπλαγείτε με το πόσο απλά είναι συνήθως τα βήματα για τον έλεγχό του.

 • Το πρώτο πράγμα που θα σας συστήσει ο γιατρός σας είναι μια υγιεινή διατροφή με ελεγχόμενους υδατάνθρακες και άσκηση. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτά τα βήματα θα είναι αρκετά για τη διαχείριση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα σας για το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης σας.
 • Ενδεχομένως να χρειαστεί να συνεργαστείτε με κάποιον διατροφολόγο για να δημιουργήσετε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής. Ο διατροφολόγος μπορεί να σας μάθει πώς να ελέγχετε την ποσότητα και το είδος των υδατανθράκων που καταναλώνετε ώστε να ελέγχετε το σάκχαρο στο αίμα σας, καλύπτοντας ταυτόχρονα τις ανάγκες ανάπτυξης του μωρού σας. Επίσης, μπορεί να σας ζητηθεί να κρατάτε ένα ημερολόγιο διατροφής και να παρακολουθείτε το βάρος σας.
 • Ίσως χρειαστεί να ελέγχετε το σάκχαρο στο αίμα σας καθημερινά στο σπίτι, χρησιμοποιώντας έναν μετρητή σακχάρου αίματος. Αυτό μπορεί να σας τρομάζει λίγο, αλλά υπάρχουν σύγχρονοι, εύχρηστοι μετρητές σακχάρου αίματος για οικιακή χρήση. Η ομάδα ιατρικής σας περίθαλψης μπορεί να σας συστήσει έναν και να σας δείξει πώς να τον χρησιμοποιήσετε. Η μέτρηση του σακχάρου στο αίμα σας θα βοηθήσει εσάς και τον γιατρό σας να διαχειριστείτε τον διαβήτη κύησης.
 • Είναι συνηθισμένο να πρέπει να ελέγχετε το σάκχαρό σας τέσσερις ή περισσότερες φορές την ημέρα, συνήθως όταν είστε νηστική και στη συνέχεια 1 με 2 ώρες μετά τα γεύματα. Ο γιατρός ή ο επιστήμονας υγείας θα σας ενημερώσει σχετικά με το πόσο συχνά θα πρέπει να κάνετε τη μέτρηση και το εύρος τιμών που πρέπει να επιτύχετε. Μην ξεχνάτε να κρατάτε αρχείο με τις μετρήσεις του σακχάρου στο αίμα σας, συμπεριλαμβάνοντας την ώρα της μέτρησης, το αποτέλεσμά σας, αν ήταν πριν ή μετά από γεύμα και πόση ώρα μετά από το γεύμα.
 • Ανεξάρτητα από το αν έχετε διαβήτη κύησης, η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα βοηθήσει το σώμα σας να κάνει καλύτερη χρήση της ινσουλίνης του και να ελέγξει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας. Βάλτε στόχο 30 λεπτά την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα. Πολλές έγκυες γυναίκες απολαμβάνουν το γρήγορο περπάτημα ή το κολύμπι, αλλά αν έχετε κάποια άλλη δραστηριότητα ή άσκηση που προτιμάτε, ρωτήστε τον γιατρό σας ώστε να είστε σίγουρη ότι μπορείτε να συνεχίσετε.

Στις επισκέψεις στον γυναικολόγο σας, μπορεί να ελέγχονται η αρτηριακή σας πίεση και τα ούρα σας. Επίσης, θα συζητάτε με τον γιατρό σας τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας, καθώς και τι τροφές καταναλώσατε, πόσο ασκηθήκατε και πόσο βάρος πήρατε. Επιπλέον, θα παρακολουθείται στενά η ανάπτυξη του μωρού σας. Όλα αυτά θα βοηθήσουν να αποφασιστεί αν το πλάνο αντιμετώπισης λειτουργεί και αν χρειάζονται αλλαγές.

Αν η αλλαγή του τρόπου διατροφής και άσκησης δεν θέσει υπό έλεγχο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει φαρμακευτική αγωγή για τον διαβήτη, όπως ενέσεις ινσουλίνης, για το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης σας.

Λήψη φαρμακευτικής αγωγής (δισκία/χάπια, ινσουλίνη)

Αν ο γιατρός σάς χορηγήσει χάπια ή ινσουλίνη αυτό δεν σημαίνει ότι δεν καταφέρατε να διαχειριστείτε τον διαβήτη κύησης. Ίσως απλώς το σώμα σας να μην μπορεί να παράξει αρκετή ινσουλίνη από μόνο του ώστε να διαχειριστεί τις ανάγκες του μωρού καθώς μεγαλώνει. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις συμβουλές του γιατρού σας για να προστατέψετε εσάς και το μωρό σας. Μόλις γεννήσετε, είναι πιθανό να σταματήσετε να λαμβάνετε τη φαρμακευτική αγωγή για τον διαβήτη.

Αν ο γιατρός σας πει ότι χρειάζεστε ινσουλίνη, σημαίνει ότι πρέπει να τη λαμβάνετε μέσω ένεσης ή κάποιας άλλης συσκευής, όπως μια αντλία ινσουλίνης. Ένα μέλος της οικογένειάς σας μπορεί να μάθει πώς να το κάνει αυτό μαζί σας και να σας βοηθά να λαμβάνετε την ινσουλίνη όπως σας έχει συνταγογραφηθεί. Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα, οι μικρές, λεπτές βελόνες που χρησιμοποιούνται για την πρόσληψη ινσουλίνης κάνουν τις ενέσεις σχεδόν ανώδυνες.

Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει σχετικά με το πότε να λαμβάνετε την ινσουλίνη σας και την ποσότητα που θα λαμβάνετε κάθε φορά. Επίσης, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει προσαρμογές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

*IDF Diabetes Atlas (7th Ed.)(2015). International Diabetes Federation: Brussels, Belgium.
Πρόσβαση στις 20 Νοεμβρίου 2016 στο http://www.diabetesatlas.org
^MacNeill et al; Diabetes Care April 2001; Vol. 24 (4): 659-662. Rates and Risk Factors for Recurrence of Gestational Diabetes. Πρόσβαση στις 21 Νοεμβρίου 2016 στο http://care.diabetesjournals.org/content/24/4/659
Mayoclinic: Rochester (MN); c1998-2016. Πρόσβαση στις 8 Ιουλίου 2016 στο http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gestational-diabetes/basics/complications/con-20014854
PubMed Health - U.S. National Library of Medicine: Bethesda, MD. 2002-Gestational Diabetes: A Guide for Pregnant Women. Πρόσβαση στις 21 Νοεμβρίου 2016 στο https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0004900/

CO/LFS/1016/0115, CO/LFS/0416/0039, CO/LFS/1116/0125(1)